Doc. MUDr. Branislav Delej, PhD, MPH.

prezident SSTL

Devínska cesta 92
841 04 Bratislava

delej@sportmed.sk

 

 


Životopis

Od roku 1991 pracoval v nemocnici Ministerstva obrany (Vojenskej nemocnici) v Bratislave do roku 2011. Začínal ako všeobecný chirurg, potom ako zástupca novootvoreného oddelenia úrazovej chirurgie a od roku 1998 pracoval ako primár traumatologicko – ortopedického oddelenia. Následne ako výkonný a generálny riaditeľ nemocnice. Má atestácie zo všeobecného lekárstva, chirurgie, traumatológie a telovýchovného lekárstva. Počas svojej odbornej praxe absolvoval niekoľko študijných pobytov – napr. v San Antoniu, San Franciscu, Washingtone, Miami (USA), Londrine (Brazília), Pekingu (Čína), Anglicku, Nemecku, Rakúsku a Česku. Zúčastnil sa na viac ako 150 kongresoch vo svete aj doma, na mnohých mal aj aktívnu účasť ako prednášateľ. Je autorom troch ojedinelých publikácií vo svojom najobľúbenejšom odbore – artroskopii (Základy artroskopie, Artroskopia členkového kĺbu, História artroskopie na Slovensku) a autorom mnohých odborných článkov publikovaných v domácej aj zahraničnej literatúre. Je spoluautorom Vademeka telovýchovného lekárstva.

Od detstva sa venoval mnohým športom, vrcholovo cestnej cyklistike. Dnes rekreačne hráva  golf. Po ukončení štúdií na lekárskej akadémii v Hradci Králové začal spolupracovať so športovcami a venoval sa im ako športový lekár. Od roku 1991 je lekárom slovenskej reprezentácie stolného tenisu. V rokoch 1997 – 2001 pracoval ako lekár basketbalového družstva žien SCP Ružomberok, s ktorým získal 2. miesto na neoficiálnych majstrovstvách sveta družstiev, 2 tituly európskych šampiónov v Eurolige (1999, 2000), niekoľko domácich titulov a pôsobil pri tomto družstve v jeho doposiaľ najúspešnejšej etape histórie. V rokoch 1998 – 2000 pracoval ako lekár reprezentačného basketbalového družstva žien Slovenskej republiky, s ktorým si vybojoval účasť na olympijských hrách v Sydney 2000 a na tejto olympiáde pôsobil ako lekár výpravy Slovenskej republiky. Na olympijských hrách v Aténach 2004, v Pekingu 2008, v Londýne 2012 a v Soči 2014 pracoval ako vedúci lekár výpravy. Od roku 2001 - 2008 pracoval ako predseda lekárskej komisie Slovenského olympijského výboru. Tiež bol lekárom reprezentačného družstva SR mužskej hádzanej. Jeho hlavným odborným zameraním je športová traumatológia, artroskopia a telovýchovné lekárstvo. V súčasnosti pracuje v Sportmede ako primár zariadenia, ambuluje na chirurgii, ambulancii úrazovej chirurgie, športovej traumatológie a telovýchovného lekárstva a vykonáva artroskopické operácie.

Je členom výboru Slovenskej spoločnosti artroskopie a športovej traumatológie, čestným členom Českej spoločnosti pre artroskopiu a športovú traumatológiu, predseda Slovenskej spoločnosti telovýchovného lekárstva, predseda Komisie športovej medicíny a športových vied Slovenského olympijského výboru a predsedom Spoločnosti olympijských a športových zberateľov.

Od roku 2013 je členom výkonného výboru Slovenského olympijského výboru.