[Späť]

Stanovy SSTL

SLOVENSKÁ SPOLOČNOSŤ TELOVÝCHOVNÉHO LEKÁRSTVA, o.z.

 

STANOVY

Článok 1.

Základné ustanovenia

  1. “Slovenská spoločnosť telovýchovného lekárstva, o.z.” (ďalej len "združenie") je právnická osoba, ktorá môže vo svojom mene nadobúdať práva a povinnosti. Skrátený názov združenia v slovenskom jazyku je SSTL. 
  2. Názov združenia v anglickom jazyku je Slovak Society of Sports Medicine. Skrátený názov združenia v anglickom jazyku je SSSM.
  3. Sídlom združenia je Devínska cesta 92, 841 04 Bratislava, Slovenská republika.
  4. Identifikačné číslo organizácie (ďalej len “IČO”), ktoré bolo združeniu po jeho vzniku pridelené podľa zákona 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike v znení neskorších predpisov je 17317932.
  5. Daňové identifikačné číslo DIČ je 2020849358.
  6. Združenie je založené na dobu neurčitú.
  7. Združenie je športovou organizáciou podľa § 8 zákona č. 440/2015 Z.z o športe a zmene a doplnení iných zákonov (ďalej len “ZoŠ”) a jej činnosť, ak má mať  spôsobilosť prijímateľa verejných prostriedkov v zmysle § 66 ZoŠ a nasl., musí byť v súlade s § 21 a 22 ZoŠ.   
  8. Združenie je
    1. kolektívnym členom Slovenskej lekárskej spoločnosti,
    2. riadny člen Medzinárodnej federácie telovýchovného lekárstva (FIMS) za Slovenskú republiku ako pokračovateľ tradícii z minulosti už od zakladajúceho zhromaždenia FIMS v roku 1928,
    3. riadny Európskej federácie telovýchovného lekárstva (EFSMA) za Slovenskú republiku,
    4. členom Slovenského olympijského a športového výboru.

 

Článok 2

Založenie a účel vzniku, poslanie a ciele združenia

  1. Združenie bolo založené a vzniklo ako právnická osoba za účelom dobrovoľného združovania najmä fyzických osôb na území Slovenskej republiky. Združenie zaujíma v politických a náboženských záležitostiach neutrálny postoj.
  2. Účel vzniku združenia je
    1. celkový rozvoj a zlepšovanie telovýchovného lekárstva ako odvetvia medicíny po všetkých stránkach, najmä rozširovaním aktuálnych medicínskych, vedeckých a diagnostických poznatkov zo svetovej medicíny do slovenského telovýchovného lekárstva a športovej praxe a naopak reflexia a využitie poznatkov z tejto praxe na poli domácej a svetovej vedy.    
    2. zvyšovanie počtu pracovníkov v telovýchovnom lekárstve, ako aj v príbuzných odvetviach, vrátane zlepšovania ich statusu, 
    3. neinštitucionalizované zvyšovanie odbornej úrovne a špecializácie pracovníkov v telovýchovnom lekárstve, ako aj v príbuzných odvetviach. 
  3. Poslaním združenia v športe je najmä
    1. podpora a rozvoj pohybových aktivít pre ich prínos pre zdravie obyvateľov na území Slovenskej republiky s osobitným dôrazom 
      1. na zdravý vývoj detí a mládeže vrátane študentov vysokých škôl,
      2. na telovýchovnolekársku prevenciu a podporu talentovaných športovcov a športovcov vrcholového športu
      3. na zdravý spôsob života a prevenciu chorôb, najmä civilizačných, u dospelej populácie.
      4. na aktívne starnutie a kvalitu života seniorov,
  4. Napĺňaním poslania združenia v spoločnosti sa sleduje verejný záujem a verejná prospešnosť a dosahujú sa ciele združenia späté zároveň s rozvojom telovýchovného lekárstva.
  5. Poslanie združenia sa napĺňa cestou plnenia cieľov a úloh združenia na vymedzený časový úsek rozdelených do základných oblastí, ktoré sa uskutočňujú najmä prostredníctvom hlavných činností združenia a v súčinnosti s členmi združenia.

 

Článok 3

Hlavné činnosti združenia

  1. Hlavné činnosti združenia sú aktivity združenia vykonávané sústavne, samostatne, v mene a na zodpovednosť združenia, ktorými sa dosahuje príjem alebo možno dosiahnuť príjem, a ktoré nie sú podnikaním a nie sú vykonávané za účelom dosiahnutia zisku. Majetok, výnosy a príjmy vytvorené hlavnými činnosťami združenia sa využívajú na napĺňanie poslania a cieľov združenia a na úhradu výdavkov (nákladov) s nimi spojených.
  2. Medzi hlavné činnosti združenia patria najmä:

a)    reprezentovať v spoločnosti na území Slovenskej republiky a i v zahraničí záujmy členov združenia,

b)    vystupovať v mene členov združenia na území Slovenskej republiky vo vzťahu k štátu, samospráve, športovým organizáciám a iným právnickým osobám a fyzickým osobám a zabezpečiť, aby záujmy členov združenia pri činnostiach týchto osôb boli primerane brané na zreteľ cez aktivity združenia ako odborného partnera najmä vo vzťahu k

1.    Ministerstvu zdravotníctva Slovenskej republiky, 

2.    Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, 

3.    Slovenskej lekárskej komore,

4.    zdravotným poisťovniam,

5.    športovým organizáciám.   

c)    predkladanie svojich návrhov a stanovísk a ich následnému presadzovaniu k :

1.    otázkam súvisiacim so samostatnosťou, odbornosťou a vedeckosťou telovýchovného lekárstva a hraničiacich odvetví,

2.    otázkam, ktoré sa týkajú uplatnenia jednotných diagnostických a laboratórnych postupov,

3.    legislatíve, ktorá sa dotýka telovýchovného lekárstva a hraničiacich odvetví,  

4.    otázkam špecializačných náplní a postupov v systéme ďalšieho vzdelávania,

5.    návrhom odborníkov z telovýchovného lekárstva a hraničiacich odvetví do rôznych funkcií, pracovných skupín a komisií, ktoré sa zaoberajú otázkami telovýchovného lekárstva a hraničiacich odvetví,

d)    určovať filozofiu činnosti a rozvoja združenia, ktorá sa bude premietať do strategického plánovania činnosti združenia a rozpočtu združenia a ich naplňania,

e)    koordinovať spoluprácu a podporovať jednotnosť medzi jednotlivými členmi združenia, riešiť spory medzi nimi a byť im nápomocný,

f)     zaoberať sa ďalšími otázkami vo vzťahu k telovýchovnému lekárstvu a jeho rozvoju na území Slovenskej republiky.

 

DRUHÁ ČASŤ

Členstvo v združení (článok 4 - 8)

Článok 4

Členstvo v združení, vzťahy v združení a reprezentovanie združenia navonok

  1. Členstvo v združení je vyjadrením podpory, lojality a stotožnenia sa člena združenia s poslaním, cieľmi a úlohami, ako aj s pravidlami fungovania združenia. Združenie zabezpečuje plnenie svojich cieľov a úloh najmä prostredníctvom svojich členov a v spolupráci s nimi.
  2. Členstvo v združení je dobrovoľné, nie je naň právny nárok a vzniká, je pozastavené alebo zaniká rozhodnutím príslušného orgánu združenia okrem čl. 7, bod 17, písm. a), b) a c).  
  3. Členstvom v združení člen združenia prejavuje svoj súhlas a vôľu podriadiť sa platným pravidlám združenia, ktoré sú vyjadrené v týchto stanovách ako aj rozhodnutiam príslušných orgánov združenia vydaným v súlade s nimi. Práva a povinnosti členov môžu byť okrem týchto stanov upravené aj ďalšími predpismi združenia.
  4. Členstvom v združení vzniká príslušnosť k združeniu podľa § 8 ods. 3 ZoŠ.
  5. Ak sa združenie stane prijímateľom verejných prostriedkov v zmysle § 66 ZoŠ a nasl., vyberá v súlade s § 9, ods. 1 ZoŠ ročný členský príspevok na svoju činnosť od svojich členov.
  6. Združenie, jeho orgány a členovia podporujú medzi sebou navzájom a vo vzťahu k tretím osobám vzťahy založené na všeobecných princípoch slušnosti. Každý člen združenia je povinný osobitne dbať na dobré meno združenia a zdržať sa akýchkoľvek konaní, ktoré by ho mohli nespravodlivo poškodiť. Združenie zabezpečuje v zmysle § 8, ods. 6 ZoŠ vo svojej pôsobnosti dodržiavanie pravidiel Svetového antidopingového programu, opatrení proti manipulácii priebehu a výsledkov súťaží a iných opatrení proti negatívnym javom v športe vyplývajúcich z medzinárodných predpisov a rozhodnutí a tieto negatívne javy združenie považuje ako závažné disciplinárne previnenia v rozpore s poslaním združenia.
  7. Každý člen združenia môže kedykoľvek v súlade s týmito stanovami zo združenia vystúpiť. Vystúpenie zo združenia nezbavuje člena vystupujúceho zo združenia povinnosti vyrovnať svoje finančné alebo iné záväzky voči združeniu alebo členom združenia.
  8. Združenie má členov, ktorí sú fyzickými osobami. Člen združenia je fyzická osoba, ktorá vykonáva v združení a jeho prostredníctvom svoje právo slobodne sa združovať.

 

Článok 5

Vznik a zánik členstva v združení

1.    Členom združenia sa môže stať uchádzač, ktorý splní podmienky stanovené v Stanovách. Na vznik členstva v združení nie je právny nárok. Podmienky pre vstup do združenia musia byť pre všetkých uchádzačov rovnaké.

2.    Podmienky a postup prijatia za člena združenia upravujú stanovy a o prijatí za člena združenia rozhoduje výkonný orgán združenia v súlade s predpismi združenia.

3.    Členom združenia sa môže stať fyzická osoba bez rozdielu štátnej príslušnosti, rasy, národnosti, pohlavia a náboženského vyznania na základe členskej prihlášky schválenej výkonným orgánom združenia, ktorá:

  1.  
    1. vykonáva odbornú, výukovú, vedeckú alebo inak kvalifikovanú telovýchovnolekársku činnosť v zdravotníctve, zdravotníckej vede, vo výskume alebo v školstve,
    2. je inak profesne zameraná a orientovaná na telovýchovnolekársku problematiku,
    3. súhlasí so Stanovami SSLS,
    4. zaplatí do určeného termínu stanovené členské príspevky.

4.    O neprijatí za člena a o vylúčení člena rozhoduje najvyšší orgán združenia.

5.    Členstvo v združení zaniká:

a)    vystúpením- ak členstvo zaniká na základe písomného vzdania sa, jeho právne účinky nastanú dňom jeho doručenia združeniu,

b)    vylúčením,

c)    stratou spôsobilosti na právne úkony

d)    smrťou,

e)    právnym zánikom združenia.

6.    Zánik členstva v SSTL má za následok zánik všetkých práv, ktoré sa spájajú s členstvom v združení. Zánik členstva v združení nezbavuje člena, ktorého členstvo v združení zaniká, jeho finančných alebo aj iných záväzkov voči združeniu, jeho členom a ďalším osobám s príslušnosťou k združeniu.

 

Článok 6

Práva a povinnosti členov združenia

  1. V zmysle týchto stanov sa priznávajú členom združenia tieto práva:
    1. zúčastňovať sa na činnosti a rozhodovaní Valného zhromaždenie členov združenia,
    2. podieľať sa na činnosti združenia najmä pripomienkovaním a schvaľovaním strategického plánu združenia a rozpočtu združenia navrhnutých Prezidentom združenia,
    3. voliť a odvolávať členov výkonného orgánu združenia,
    4. určovať výšku členských príspevkov pre členov združenia na príslušné časové obdobie vrátane dátumu ich splatnosti,
    5. byť informovaní o rozhodnutiach orgánov združenia a činnosti členov združenia.
  2. V zmysle týchto stanov sa priznávajú členom združenia tieto povinnosti:
    1. dodržiavať stanovy združenia,
    2. pomáhať pri plnení poslania a cieľov združenia a aktívne sa podieľať na jeho činnosti,
    3. podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, v rozsahu svojich možností a schopností pomáhať orgánom združenia,
    4. platiť členské príspevky riadne a včas, 
    5. konať a vystupovať tak, aby neboli poškodené záujmy ani dobrá povesť združenia a jeho členov,
    6. ochraňovať a zveľaďovať majetok združenia.

 

TRETIA ČASŤ

Orgány združenia (článok 7 - 11)

Článok 7

Valné zhromaždenie členov združenia

  1. Orgány združenia sú vždy
    1. Valné zhromaždenie členov združenia,
    2. Výbor združenia,
    3. Prezident združenia,
    4. Viceprezident združenia,
    5. Vedecký sekretár,
    6. Pokladník. 
  2. Ak sú splnené podmienky uvedené v § 10 ZoŠ, orgánom združenia je i Kontrolór.

 

Článok 8

Valné zhromaždenie členov združenia

  1. Valné zhromaždenie členov združenia je najvyšším orgánom združenia.  
  2. Valné zhromaždenie členov združenia tvoria všetci členovia združenia a jej riadne zasadnutie sa uskutočňuje najmenej raz za dva roky. Zo zasadnutia sa vyhotovuje v zmysle § 8, ods. 5 ZoŠ zápisnica, ktorú združenie uchováva nie kratšie ako 6 rokov. Zápisnica obsahuje aj meno, priezvisko a funkciu osôb zúčastnených na zasadnutí. 
  3. Valné zhromaždenie členov združenia je jediným orgánom združenia, ktorý je oprávnený rozhodovať výlučne na základe súhlasu daného väčšinou členmi združenia
    1. o zmenách stanov združenia,
    2. o dobrovoľnom rozpustení združenia,
    3. o zlúčení alebo splynutí združenia s inou právnickou osobou.
    4. o voľbe 7 členov výboru združenia.  

 

Článok 9

Výbor združenia

  1. Výbor združenia je najvyšší výkonný orgán združenia medzi zasadnutiami Valného zhromaždenia členov združenia. 
  2. Jeho členovia sú volení na 4 roky Valným zhromaždením členov združenia. 
  3. Ak ostatných členov Výboru združenia o to požiada čo i len jeden z členov Výboru združenia, tak na vykonania schvaľovaného právneho úkonu v mene združenia je potrebné získať predchádzajúci súhlas kvalifikovanej väčšiny Výboru združenia; kvalifikovaná väčšina je tvorená všetkými členmi Výboru združenia mínus dva.
  4. V záujme efektivity činnosti Výboru združenia sa jeho osobné rokovanie zvoláva iba vtedy, ak z povahy prerokovávanej veci vyplýva, že nepostačuje iné vyjadrenie jej členov alebo ak prijatie rozhodnutia na základe hlasovania "per rollam" pomocou emailu nie je vhodné/primerané. Osobné rokovanie orgánu je možné uskutočniť aj prostredníctvom telefonickej konferencie alebo videokonferencie.
  5. Rozhodnutie Výboru združenia nadobúda účinnosť jeho schválením, ak nie je v rozhodnutí stanovené inak.

 

Článok 10

Prezident združenia

  1. Výbor združenia si spomedzi seba vždy volí Prezidenta združenia (ďalej len “Prezident”) na obdobie 4 rokov.  
  2. Ak tieto stanovy neustanovujú inak, Prezident je štatutárnym orgánom združenia, ktorý je oprávnený samostatne a bez akýchkoľvek obmedzení konať v mene združenia s náležitou starostlivosťou v zmysle § 19 ods. 5 ZoŠ.
  3. Prezident je oprávnený v mene združenia uzatvárať zmluvné vzťahy v hodnote nad 3000 euro, previesť majetok v hodnote nad 3000 euro, zriadiť záložné právo, zabezpečovací prevod práva alebo vecné bremeno na majetok vo vlastníctve združenia, vystaviť zmenku, uzavrieť zmluvu o úvere alebo o pôžičke, prevziať dlh alebo pristúpiť k záväzku alebo uznať sporný záväzok združenia, iba po predchádzajúcom súhlase kvalifikovanej väčšiny Výboru; kvalifikovaná väčšina je tvorená všetkými členmi Výboru mínus dva.
  4. Prezident vykonáva najčastejšie právne úkony v mene združenia a jeho najdôležitejšími úlohami sú:
    1. vystupovať v mene združenia, zastupovať a reprezentovať jeho záujmy pri rokovaniach s  tretími osobami,
    2. zabezpečovať efektívne fungovanie združenia za účelom naplnenia poslania a cieľov združenia vykonávaním hlavných činností združenia,
    3. po schválení kvalifikovanej väčšiny výboru združenia rozhodovať o vzniku, zániku a pozastavení členstva v združení a viesť aktuálny zoznam členov združenia a osôb s príslušnosťou k združeniu v zmysle § 8, ods. 3 ZoŠ, 
    4. pripraviť návrh strategického plánu združenia a rozpočtu združenia vrátane výšky členského na kalendárny rok a predložiť ho Výboru,
    5. realizovať rozhodnutia prijaté Výborom.

 

Článok 11

Viceprezident, vedecký sekretár, pokladník a kontrolór združenia

  1. Výbor združenia si spomedzi seba môže zvoliť viceprezidenta, vedeckého sekretára, pokladníka.
  2. Ak združenie má dve bezprostredne po sebe nasledujúce účtovné obdobia príjem prostriedkov zo štátneho rozpočtu presahujúci 50 000 eur ročne, združenie zriadi a rozhodnutím Výboru združenia obsadí funkciu Kontrolóra najneskôr do 30. júna nasledujúceho roka.
  3. Po obsadení funkcie Kontrolór postupuje následne pri svojej činnosti podľa § 10 a nasl. ZoŠ. 

 

ŠTVRTÁ ČASŤ

Hospodárenie združenia (článok 12 - 14)

Článok 12

Základné princípy hospodárenia združenia[1]

  1. Združenie má účtovné obdobie kalendárny rok v zmysle § 9, ods. 3 ZoŠ.
  2. Plánovanie, koordinovanie a uskutočňovanie príjmov a výdavkov združenia za priebeh jedného účtovného obdobia má byť v zásade vyrovnané.
  3. Združenie hospodári na základe plánovaného rozpočtu na kalendárny rok, ktorý schvaľuje Výbor združenia na návrh Prezidenta, ktorý ho Výboru združenia predloží najneskôr do konca apríla príslušného kalendárneho roka.
  4. Prezident združenia predkladá Výboru združenia každoročne najneskôr do konca apríla príslušného kalendárneho roka Správu o činnosti za predchádzajúci kalendárny rok, ktorá obsahuje
    1. zmeny stanov a iných predpisov združenia,
    2. zmeny v zložení orgánov združenia,
    3. prehľad vykonávaných činností a projektov,
    4. správu o hospodárení združenia za predchádzajúce účtovné obdobie obsahujúcu
      1. plánovaný rozpočet a skutočný rozpočet vrátane vysvetlenia prípadných rozdielov medzi nimi vrátane
        1. prehľadu výnosov združenia podľa zdrojov a ich pôvodu,
        2. prehľadu nákladov združenia a osobitne prehľadu nákladov na prevádzku združenia, mzdové náklady, náklady na odmeny a náhrady výdavkov podľa zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov.
        3. stav a pohyb majetku a záväzkov,
    5. ročnú účtovnú závierku združenia za predchádzajúce účtovné obdobie,
    6. návrh na použitie zisku alebo vyrovnanie straty,
    7. daňové priznanie združenia za predchádzajúce účtovné obdobie, ak združenie bolo povinné ho podať.
  5. Ak združenie spĺňa podmienky uvedené v § 9, ods. 4 ZoŠ, zostaví v zmysle § 9, ods. 5 ZoŠ výročnú správu a nechá ju overiť spolu s ročnou účtovnou závierkou audítorom. 

 

Článok 13

Príjmy združenia a výdavky združenia

  1. Príjmy združenia tvoria najmä:
    1. poplatky za registráciu a evidenciu členov združenia,
    2. poplatky za registráciu a evidenciu osôb s príslušnosťou k združeniu, ktoré nie sú členmi združenia podľa § 8 ods. 3 ZoŠ,
    3. členské príspevky od členov združenia,
    4. príspevky od iných občianskych združení,
    5. dary,
    6. príjmy za vstupy na podujatia organizované združením,   
    7. príjmy z predaja tovarov alebo služieb označených symbolmi združenia podľa týchto stanov, 
    8. príjmy zo zmlúv o reklame,
    9. príjmy z hospodárenia s vlastným majetkom a právami združenia, najmä nájomné z prenájmu hnuteľného a nehnuteľného majetku,
    10. príjmy z inej zárobkovej činnosti združenia,
    11. podiely zo zaplatenej dane fyzickej alebo právnickej osoby podľa § 50 a nasl. zákona č. 595/2003 Z.z o dani z príjmov v znení neskorších predpisov,
    12. sponzorské zo zmlúv o sponzorstve v športe podľa § 50 a nasl. ZoŠ,
    13. dotácie z rozpočtu verejnej správy,
  2. Výdavkami združenia sa napĺňa poslanie združenia v spoločnosti, dosahujú sa ciele združenia a veľmi často sa nimi sleduje verejný záujem a verejná prospešnosť.

 

Článok 14

Účty združenia vedené v banke alebo v pobočke zahraničnej banky

  1. Združenie zriadi bankový účet na príjem verejných prostriedkov podľa § 66 ods. 3 písm. c) ZOŠ.
  2. Združenie zriadi osobitný bankový účet na prijímanie prostriedkov zo zmlúv o sponzorstve v športe podľa § 50 a nasl. ZoŠ.
  3. Údaje na osobitnom bankovom účte podľa podľa odseku 2 sú bezplatne, diaľkovo a nepretržite prístupné tretím osobám spôsobom umožňujúcim hromadný prístup (tzv. transparentný účet).

 

PIATA ČASŤ

Spoločné, prechodné a záverečné ustanovenia (článok 15 - 17)

Článok 15

Zrušovanie a zánik združenia

  1. Združenie zaniká na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia členov združenia
    1. dobrovoľným rozpustením alebo
    2. zlúčením s iným združením na základe čl. 10, odsek 3 týchto stanov a v súlade s § 12 zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení neskorších predpisov.
  2. Združenie môže tiež zaniknúť právoplatným rozhodnutím Ministerstva vnútra Slovenskej republiky alebo súdu o jeho rozpustení.
  3. V prípade zániku združenia z dôvodov a za podmienok stanovených v ust. § 12 ods. 1 písm. a) zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení neskorších predpisov, Výbor združenia určí likvidátora združenia.
  4. Pri zániku združenia sa vykoná majetkové vysporiadanie.
  5. V prípade zániku združenia bez právneho nástupcu vykoná na základe rozhodnutia Výboru združenia určený likvidátor likvidáciu majetku združenia v zmysle ustanovení § 70 a nasl. Obchodného zákonníka s použitím § 13 zákona č. v súlade so zákonom 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení neskorších predpisov.
  6. V prípade zrušenia združenia s ustanovením právneho nástupcu prechádza všetok majetok, aktíva, pasíva, záväzky a pohľadávky z právnych vzťahov, na právneho nástupcu združenia, ak Výbor združenia nerozhodne inak.
  7. Likvidátor je povinný najskôr vyrovnať všetky záväzky a pohľadávky združenia a s likvidačným zostatkom naloží podľa rozhodnutia na základe rozhodnutia Výboru združenia.
  8. Zánik združenia oznámi likvidátor Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky a Slovenskej lekárskej spoločnosti do 15 dní od ukončenia likvidácie.
  9. Pri likvidácii združenia sa primerane postupuje podľa príslušných ustanovení Obchodného zákonníka.

 

Článok 16

Zrušovacie ustanovenie

  1. Zrušujú sa pôvodné stanovy združenia, ktoré boli registrované na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky dňa pod číslom spisu VVS/1-900/90-16456 vrátane ich všetkých zmien a dodatkov a všetky z nich plynúce ostatné predpisy združenia.

 

Článok 17

Účinnosť

  1. Tieto stanovy boli prerokované a schválené Valným zhromaždením dňa 06.06.2019 a nadobúdajú účinnosť dňa 06.06.2019.
  2. Zmenu stanov oznámi Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky do 15 dní od ich schválenia Prezident združenia v súlade s § 11, ods.1 zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení neskorších predpisov.
  3. Budúce zmeny týchto stanov schválené Valným zhromaždením členov združenia nadobúdajú účinnosť dňom ich schválenia, ak Valné zhromaždenie členov združenia  nerozhodne o neskoršom nadobudnutí účinnosti zmeny stanov.

 



[1] Združenie má spôsobilosť prijímateľa verejných prostriedkov v zmysle § 66, odsek 3 ZoŠ, kým nie je preukázané inak.