[Späť]

Koncepcia odboru telovýchovného lekárstva

   Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 74 ods. 1 písm. a) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 277/1994 Z.z. o zdravotnej starostlivosti vydáva túto koncepciu:

I.
Definícia odboru

   Telovýchovné lekárstvo je samostatný nadstavbový klinický medicínsky odbor, ktorý sa zaoberá reakciou a adaptáciou zdravého, oslabeného, trvale zdravotne poškodeného, respektíve chorého človeka na pohybovú činnosť. Ide o odbor, ktorý spája teoretické poznatky o pohybovej činnosti s ich klinickou aplikáciou, či už v diagnostickej, liečebnej alebo preventívnej oblasti. Svojou základnou orientáciou sa zameriava na využívanie pohybovej aktivity ako fyziologickej kompenzácie nepriaznivých životných podmienok, regenerácie síl, udržovania telesnej a duševnej výkonnosti, dĺžky aktívneho života a na prevenciu a liečbu porúch zdravia, chorôb a úrazov.
  
   Telovýchovné lekárstvo je interdisciplinárny odbor. Spolupracuje s inými lekárskymi odbormi – vnútorným lekárstvom, všeobecným lekárstvom, pediatriou, dorastovým lekárstvom, chirurgiou, ortopédiou, liečebnou rehabilitáciou, kardiológiou, diabetológiou, onkológiou, preventívnym lekárstvom, posudkovým lekárstvom, imunológiou, hygienou práce, pracovným lekárstvom a ďalšími. Využíva niektoré diagnostické a liečebné postupy týchto odborov a súčasne pre nich vykonáva konziliárne vyšetrenia.

II.
Náplň práce odboru

Do náplne práce patrí:

  • diagnostika a konzervatívna liečba chorobných stavov vzniknutých ako následok nevhodnej, či neprimeranej pohybovej aktivity alebo inaktivity /najmä pohybového systému/,
  • diagnostika telesnej zdatnosti, resp. výkonnosti zdravých, telesne trvale postihnutých, resp. oslabených a chorých osôb, vrátane funkčných vyšetrení,
  • diagnostika, liečba a rehabilitácia  vybraných kardiovaskulárnych, respiračných, neurovegetatívnych,  metabolických, endokrinných a ďalších ochorení, prostredníctvom pohybových aktivít a športu,
  • posudzovanie schopnosti zúčastňovať sa na pohybových aktivitách, tréningu pre zdravie, športovom tréningu a  súťažiach podľa zdravotného stavu a objektívnych výsledkov funkčných vyšetrení,
  • konziliárna činnosť pre ostatné medicínske odbory, najmä pri stanovení schopnosti tolerovať zvýšené nároky  telesného zaťažovania zdravých, chorých a zdravotne oslabených osôb a pri zvláštnych povolaniach,
  • poskytovanie odbornej expertízy o medicínskych aspektoch pohybových  /najmä športových/ aktivitách všetkým rezortom a organizáciám vyvíjajúcim činnosť v tejto oblasti, vrátane odbornej objektivizácie  biologickej a medicínskej účinnosti rozličných pohybových programov,
  • diagnostika všeobecnej a špeciálnej trénovanosti športovcov, vrátane telovýchovno-lekárskeho sledovania a komplexného telovýchovno-lekárskeho zabezpečenia telovýchovných a športových podujatí s osobitným zreteľom na štátnu športovú reprezentáciu,
  • diagnostika somatického vývoja detí a mládeže,
  • identifikácia pohybového talentu a zdravotných predpokladov detí a mládeže pre telesnú výchovu a šport,
  • pravidelná dispenzárna zdravotná starostlivosť o rizikové skupiny mládeže, zaradenej do systému športovej prípravy,
  • v spolupráci s ostatnými lekárskymi odbormi zabezpečenie prenosu poznatkov a rozvíjanie nových metód  práce umožňujúcich objektivizáciu rozsahu aktuálnej telesnej zdatnosti u zdravého, chorého a telesne  postihnutého človeka,
  • metodické usmerňovanie činnosti telovýchovných zdravotníkov, športových a telovýchovných organizácii,
  • zabezpečovanie realizácie úloh Európskej charty boja proti dopingu v rezorte zdravotníctva,
  • zdravotná výchova so zameraním na životosprávu, vytváranie správnych životných návykov, vyhýbanie sa  drogám a dopingovým látkam a dopingovým postupom a na prevenciu úrazov poškodení pohybového systému  a zdravia nevhodnou pohybovou aktivitou a nadmerným športovým tréningom,
  • zabezpečenie pregraduálnej výchovy študentov Lekárskej fakulty a postgraduálnej výchovy telovýchovných a ostatných lekárov a zdravotníckych pracovníkov zapojených do činnosti telovýchovných a športových  organizácií,
  • vedeckovýskumná činnosť v oblasti fyziológie a patofyziológie telesnej námahy so zreteľom na vypracovanie  nových diagnostických a liečebných postupov a ich prenos do klinickej praxe.

III.
Pracoviská odboru

Pracoviská odboru telovýchovného lekárstva sa zriaďujú ako ambulantné pracoviská zdravotníckych zariadení.
Sieť špecializovaných pracovísk odboru poskytuje zdravotnú starostlivosť na troch úrovniach:

  • kliniky telovýchovného lekárstva,
  • krajské oddelenia telovýchovného lekárstva,
  • okresné oddelenia telovýchovného lekárstva.

   Kliniky telovýchovného lekárstva FN sa zriaďujú ako spoločné pracoviská fakultných nemocníc a lekárskych fakúlt. Predstavujú najvyššie odborné pracoviská odboru, plnia funkciu metodických centier pre telovýchovné lekárstvo. Zabezpečujú diagnosticko-liečebnú a preventívnu činnosť na najvyššej úrovni a priamo na území príslušného kraja. Vykonávajú konzultačnú a posudkovú činnosť v oblasti všetkých foriem pohybových aktivít a konziliárnu činnosť pre iné medicínske odbory a ostatné oddelenia telovýchovného lekárstva. Zabezpečujú pregraduálnu výučbu poslucháčov lekárskych fakúlt, ako aj postgraduálnu výchovu odborníkov. Sú najvýznamnejšími pracoviskami vedeckovýskumnej základne, vrátane doktorandského štúdia.

   Krajské oddelenie telovýchovného lekárstva NsP je metodickým centrom pre telovýchovné lekárstvo v príslušnom kraji. Krajské oddelenie telovýchovného lekárstva zabezpečuje špecializovanú telovýchovno- lekársku starostlivosť v okrese, na území ktorého je zriadené, vrátane konziliárnych služieb pre ďalšie odborné oddelenia a okresné oddelenia telovýchovného lekárstva kraja.

  Okresné oddelenie telovýchovného lekárstva NsP vykonáva špecializovanú telovýchovno-lekársku starostlivosť v rozsahu určenom koncepciou telovýchovného lekárstva v príslušnom okrese, resp. tiež v susediacom okrese daného kraja, pokiaľ v ňom nie je zriadené oddelenie telovýchovného lekárstva z prevádzkových dôvodov.

  Telovýchovno-lekárske zariadenia iných rezortov sa vytvárajú podľa potreby na vykonávanie špecializovanej starostlivosti o športovcov týchto rezortov.

  Telovýchovno-lekárske pracoviská  Fakulty telesnej výchovy a športu UK v Bratislave a pedagogických fakúlt zabezpečujú výučbu budúcich telovýchovných pedagógov z predmetov spadajúcich do sféry telovýchovného lekárstva a sú významnou súčasťou vedeckovýskumnej základne telovýchovného lekárstva.

IV.
Pracovníci odboru

Plnenie úloh odboru telovýchovného lekárstva zabezpečujú:

  1. lekári – absolventi štúdia na lekárskej fakulte, ktorí získali základnú atestáciu v jednom z odborov: vnútorné lekárstvo, všeobecné lekárstvo, chirurgia, ortopédia, detské lekárstvo a nadstavbovú atestáciu z telovýchovného lekárstva, alebo sa pripravujú na jej získanie.
  2. iní pracovníci s vysokoškolským vzdelaním /antropológia, biochemici/.
  3. zdravotné sestry a zdravotní laboranti.
  4. technickí pracovníci.
  5. administratívni pracovníci.
  6. pomocný zdravotný personál.

V.
Vzdelávanie v odbore

   Výchova odborníkov v telovýchovnom lekárstve sa uskutočňuje podľa príslušných právnych predpisov. Okrem špecializačnej prípravy ukončenej kvalifikačnou atestáciou si lekári a ostatní pracovníci odboru prehlbujú svoje odborné znalosti:

  • tematickými kurzami v Slovenskej postgraduálnej akadémii medicíny,
  • účasťou na konferenciách a sympóziách národných a medzinárodných odborných spoločností,
  • účasťou na celoslovenských odborných seminároch organizovaných Slovenskou spoločnosťou telovýchovného lekárstva,
  • individuálnym štúdiom odbornej literatúry,
  • uskutočňovaním vedeckovýskumnej činnosti.

VI.
Vedeckovýskumná činnosť

   Výskumná činnosť  v odbore telovýchovného lekárstva sa zameriava na zákonitosti funkčnej a štrukturálnej adaptácie ľudského organizmu a jeho orgánových systémov na pohybovú aktivitu a na hypokinézu.
Pri riešení vedeckovýskumných úloh spolupracuje odbor s ostatnými odbormi preventívnej a liečebnej starostlivosti.

   Výskum realizujú najmä kliniky telovýchovného lekárstva a pracoviská rezortu Ministerstva školstva SR v spolupráci s ďalšími odbornými pracoviskami rezortu zdravotníctva a Slovenskej akadémie vied.

VII.
Riadenie odboru

   Odbornú koordináciu zabezpečuje Ministerstvo zdravotníctva SR prostredníctvom hlavného odborníka pre telovýchovné lekárstvo. Iniciatívny expertízny orgán tvorí výbor Slovenskej spoločnosti telovýchovného lekárstva a vo sfére svojej činnosti Slovenská lekárska komora.

   Koordinačná činnosť spočíva v systematickom vyhodnocovaní telovýchovno-lekárskej činnosti a je usmerňovaná požiadavkami spoločenskej, telovýchovnej a športovej praxe, ako aj najnovšími vedeckými a technickými poznatkami.

VIII.
Perspektívy ďalšieho rozvoja odboru

   Vzrastajúci nedostatok adekvátnej pohybovej aktivity je jednou z hlavných príčin neuspokojivého zdravotného stavu našej populácie. Skúsenosti potvrdzujú, že v tejto oblasti všeobecné odporúčania nevedú k hodnotiteľným a uspokojivým výsledkom.

   Telovýchovné lekárstvo klinickou aplikáciou svojich poznatkov z fyziológie a patofyziológie telesnej záťaže disponuje účinnými, individuálne aplikovateľnými programami adekvátnych pohybových aktivít, ktoré sú účinným prostriedkom primárnej, sekundárnej a terciárnej prevencie. Predpokladom toho je ďalej rozvíjať sieť existujúcich zariadení špecializovanej ambulantnej starostlivosti telovýchovného lekárstva, vychovávať potrebný počet erudovaných pracovníkov a zabezpečiť materiálno-technické vybavenie oddelení a kliník na úrovni požiadaviek modernej funkčnej diagnostiky.

IX.
Záverečné ustanovenia

   Zrušuje sa koncepcia odboru telovýchovného lekárstva uverejnená v čiastke 15-16/1969 Vestníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky.
   Táto koncepcia nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.

      
24.7.01